Slavonska STEM Evolucija

 

Slavonska STEM evolucija - brošura

Slavonska STEM evolucija - letak

                                                                                                                                                                                                                     

Naziv projekta: Slavonska STEM evolucija (UP.04.2.1.02.0002)

Korisnik projekta: Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije, Trg J. Križanića 1, Osijek

Partneri projekta:

 • Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek,
 • Institut za razvoj i inovativnost mladih – IRIM,
 • Centar za nestalu i zlostavljanju djecu – CNZD,
 • Institut za razvoj tržišta rada – IRTR.

Cilj projekta: Razviti održive programe DKU-a u suradnji s FERIT-om i OCD-ima u području STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području 5 županija: Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske,  Požeško-slavonske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske

Opis projekta: Projekt Slavonska STEM evolucija bavi se rješavanjem problema nedovoljne suradnje između OCD-a i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici tj. nerazvijenost modela društveno korisnog učenja (DKU). Najveći problem su nerazvijeni kapaciteti za razvoj te nedostatak aktivnosti u zajednici gdje se mogu provoditi kvalitetni programi DKU. Projektom će se omogućiti sudjelovanje studenata u edukaciji djece osnovnoškolske dobi za stjecanje STEM kompetencija, tj. razvoj digitalne pismenosti koja je u RH vrlo nerazvijena, a postaje preduvjet uključivanja u tržište rada.

Očekivani rezultati projekta su:

    1. Educirani profesori fakulteta i mentori u zajednici te motivirani i educirani studenti za sudjelovanje u programima društveno korisnog učenja kroz prijenos STEM kompetencija u lokalnoj zajednici.

    2. Provedeni programi i promovirano društveno korisno učenje u udrugama i školama na području uključenih županija.

U aktivnosti projekta planira se uključiti oko 180 djece osnovnoškolskog uzrasta s kojima će kroz 6 DKU programa raditi 30 studenata FERIT-a.  

Opravdanost projekta: Projektom će se doprinijeti povećanju korištenja modela DKU i istovremeno smanjiti problem nedovoljne digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. Razvit će se održivi programi DKU u suradnji FERIT i OCD u području razvoja STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta na području 5 slavonskih županija. Unaprijedit će se kapaciteti profesora, predstavnika OCD-a i studenata o principima DKU te će se razviti i provesti DKU program za djecu u zajednici:

 • 60-ero djece iz 5 osnovni škola gdje partner CNZD pruža uslugu poludnevnog boravka za djecu s teškoćama u ponašanju,
 • 120-ero djece iz 10 škola i udruga s područja Osječko-baranjske županije.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020

Razdoblje provedbe projekta: 19. ožujka 2018. – 19. studeni 2019.

Ukupna vrijednost projekta: 1.193.312,63 kn gdje je iznos sufinanciranja Europskog socijalnog fonda: 1.014.315,74 kn i ostalo (15%) Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Potpisivanje Ugovora, 19. ožujak 2018. 

                                                                                       Slika 1.                                                                                        Slika 2.

                     

Slika 1: Marin Kordić, predsjednik ZTK OBŽ                                                                                       

Slika 2: Marin Kordić, predsjednik ZTK OBŽ; Luka Bogdan, zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva; Katarina Ivanković-Knežević, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava; Vesna Lendić-Kasalo, v.r. ravnatelja Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

                                                                                                                                                                                                                    

Stručna konferencija projekta "Slavonska STEM evolucija"

Stručna konferencija projekta Slavonska STEM evolucija održana je 12. studenog 2019. na FERIT-u Osijek s početkom u 11:00 sati.

Pozdravni govor održali su:

 1. Dopredsjednik ZTK OBŽ - Zvonko Borić, dipl. ing. org. znanosti
 2. Dekan FERIT-a Osijek - prof. dr. sc. Drago Žagar
 3. Prorektor za nastavu i studente Sveučilišta J. J. Strossmayera - prof. dr. sc. Dražan Kozak
 4. Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo grada Osijeka – Tomislav Krolo, mag. oec. i
 5. Zamjenik župana Osječko-baranjske županije – Petar Lagator, ing. strojarstva

Slijedilo je prikazivanje video filma o rezultatima i aktivnostima projekta nakon kojega je održana panel rasprava  pod nazivom „STEM i društveno korisno učenje“, a moderator je bio gosp. Dražen Dragušica. Sudionici panel rasprave bili su:

 1. ZTK OBŽ – Ivo Grgić, prof.
 2. Predstavnica studentskih timova koji su upisali izborni kolegij „Projekti za DKU“ – Matea Travančić, mag. ing. el.
 3. Stručnjakinja za DKU – doc. dr. sc. Koraljka Modić Stanke
 4. FERIT Osijek – dr. sc. Željka Mioković, prof. visoke škole
 5. IRIM – Paolo Zenzerović, univ. mag. ing. el.
 6. IRTR – Dario Karačić, bacc. therap. occup. i
 7. CNZD – Kristina Krulić Kuzman, mag. psih.

Zaključci panel rasprave mogu se svesti u nekoliko rečenica:

 • uvođenje izbornog kolegija tijekom ovog projekta pokazalo je zainteresiranost studenata za drugačijim oblikom nastave, ali i činjenicom da se uz pomoć društveno korisnog učenja razvijaju i druge vještine kod studenata osim onih koje stječu na fakultetu (prezentacijske, komunikacijske, i dr.)
 • DKU je nova metoda u Republici Hrvatskoj te je potrebno dalje raditi na promociji i implementaciji iste kako bi svi sudionici uočili koristi od iste
 • Ovim projektom nabavljena je i robotička oprema koja je podijeljena suradničkim organizacijama (osnovnim školama i OCD-ovima)u kojima su se provodile radionice robotike; tijekom projekta educirani su sveučilišni profesori FERIT-a Osijek, studenti FERIT-a Osijek, CM mentori, kao i nastavnici osnovnih škola te su na ovaj način osigurani svi uvjeti za nastavak provedbe DKU metode i nakon projekta kroz uspostavljenu suradnju visokoškolskih ustanova i OCD-a.
 • Osigurana je održivost projekta s obzirom na činjenicu da su radionice zaživile i u ovom polugodištu kao dio aktivnosti u suradničkim organizacijama i OCD-ovima
 • CM liga je uključena i u 15 osnovnih škola koje do sada nisu bile uključene u ligu, ali se i povećala zainteresiranost kod djece u onim školama koje su do sada bile uključene u CM ligu
 • U Osječko-baranjskoj županiji ovaj projekt je indirektno utjecao na učenike ekipa koje su se prijavljivale za natjecanja u robotici i polučile su izvrsne rezultate na svjetskom natjecanju u Kini u kategoriji „Make X“, kao i nove učeničke ekipe koje se spremaju za nova natjecanja i ove godine.

Nakon panel rasprave slijedila je dodjela Zahvalnica svim sudionicima projekta: studentima, CM mentorima, osnovnim školama i udrugama, članovima projektnog tima kao i partnerima bez čijeg velikog doprinosa ovaj projekt ne bi bio u cijelosti realiziran.

                                                                                                                                                                                                                    

3. LABUS Sajam

Pozivamo Vas da nam se pridružite na radionicama, prezentacijama i štandovima Znanstvenog sajma. Vidimo se!

LABUS Sajam program

Program znanstvenog sajma LABUS

                                                                                                                                                                                                                    

Dani otvorenih vrata STEM Centra 1

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek (GISKO): Tijekom travnja i svibnja 2019. studenti FERIT-a Osijek održali su radionice kojima se razvija nastavna metoda društveno korisno učenje (DKU), kroz koju su se studenti FERIT-a Osijek (partnerske organizacije) usmjeravali na rješavanje konkretnih problema u zajednici (u ovom je slučaju riječ o digitalnoj pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta), a povezana je sa sadržajem kolegija Projekti za DKU. DKU predstavlja priliku za studente kako da steknu praktična iskustva iz struke uz istovremeno ostvarivanje koristi za širu društvenu zajednicu. Cilj edukacije je bio informirati zainteresiranu javnost (u ovom slučaju djecu osnovnoškolskog uzrasta koja posjećuju GISKO i djelatnici GISKO-a) o opremi koja se koristi u sklopu projekta Slavonska STEM evolucija i koja se nalazi u STEM centrima 1 i 2 te pružiti osnove programiranja s micro:bitovima i m:Botovima.

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZ): U STEM centru 1 (Trg Jurja Križanića 1) tijekom ožujka, travnja i svibnja 2019. studenti FERIT-a Osijek održali su radionice o mogućnostima STEM tehnologije te demonstracije istih. Na radionicama su bile pozvane i rado se odazvale studentice Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (FOOZ) Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, koje se pripremaju za svoje buduće zvanje. Cilj radionica bio je studenticama približiti STEM tehnologiju i mogućnosti implementacije iste u nastavu djece nižih razreda osnovne škole, kako bi se u buduće priključili CM ligi.

OŠ August Šenoa Osijek: u sklopu Dana otvorenih vrata STEM centra 1 održane su tijekom svibnja 2019. radionice za treće razrede OŠ August Šenoa iz Osijeka. Razigrana i vesela atmosfera bila je dobar pokazatelj da su studenti FERIT-a Osijek uspješno odradili radionice na kojima su nam punu podršku pružile učiteljice Ljilja Opančar i Jasna Novotni kao i njihov ravnatelj Krešimir Ćosić. 

Osijek DRONE EXPO: S partnerskom organizacijom Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) na sajmu Osijek Drone Expo (10. svibnja 2019.) održali smo zanimljive radionice u sklopu Dana otvorenih vrata STEM centra koje su bile izuzetno posjećene. Predavač Vlado Lendvaj animirao je polaznike radionica za STEM područje kroz učenje o osnovama m:Bota i micro:bita.

 

                                                                                                                                                                                                                     

Edukacija nastavnika

Uspješno su održane radionice za nastavnike OŠ Ljudevit Gaja iz Osijeka u sklopu projektne aktivnosti „Studenti kao edukatori nastavnika u školama“. Studenti FERIT-a Osijek održali su radionice na kojima je sudjelovalo 15 nastavnica. Uz veselu i radnu atmosferu svladavali su korak po korak osnove m:Bota i mico:bita: kratki uvod u robotiku, osnovni dijelovi i način rada,  njihovo pokretanje, senzori za praćenje linije, ultrazvučni senzori i senzori za svjetlost te komunikaciju između dva micro:Bita. Cilj radionica bio je zainteresirati nastavnice kako bi u okviru svojih vannastavnih aktivnosti pokrenuli radionice za svoje učenike te time ih uključili i u CM ligu.

                                                                                                                                                                                                                     

Otvorenje STEM centra

Zajednica tehničke kulture OBŽ, kao nositelj projekta „Slavonska STEM evolucija“,  upriličila je otvorenje STEM centra u svojim prostorijama u petak, 17. svibnja 2019. Cilj ovog centra, kao i centra koji se nalazi u prostorijama partnera na projektu (FERIT Osijek) je razviti održive programe društveno korisnog učenja u području STEM i digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. U ovom centru, kao i u centru na FERIT-u Osijek,  studenti FERIT-a Osijek se pripremaju i provode radionice robotike i automatike kako bi prenijeli svoja stečena znanja djeci, a u cilju poticanja interesa za uključivanje osnovnoškolske djece u aktivnosti koje se odnose na robotiku.

U STEM centrima se provode i Dani otvorenih vrata gdje se široj zainteresiranoj javnosti predstavljaju mogućnosti robotike i automatike na primjerima za m:Bot-ove, BBC micro:bito-ove, m:Bot Ranger-e te 3D pisače.

                                                                                                                                                                                                                     

Dani otvorenih vrata STEM centra na sajmu Osijek Dron Expo

U sklopu sajma Osijek Dron Expo u dvorani Gradski vrt Osijek 10. svibnja 2019. održavne su radionice robotike s partnerskom organizacijom IRIM Zagreb.

Radionica robotike obuhvatile su rad s edukacijskim robotom mBot koji omogućava jednostavan ulazak u svijet robotike istovremeno pružajući neograničene mogućnosti razvijanja STEM vještina kod djece. Programira se principom grafičkoga programiranja što omogućuje djeci da brzo nauče programiranje, kontroliraju robota i otkriju što više funkcija koje mBot ima.
Sudjelovanjem u radionici robotike polaznici su stekli osnove programiranja robota da slijedi linije, gura predmete, izbjegava zidove, daje zvučne i svjetlosne signale te komunicira s drugim robotima.
Radionice su trajale 60 minuta.

Ovo je bila lijepa mogućnost upoznavanja djece sa STEM područjem kao i promocija projekta Slavonska STEM evolucija.

Također i u sklopu Dana otvorenih vrata STEM centra održali smo još jednu radionicu za djelatnike i članove Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Pridružite nam se i slijedećeg tjedna. Obavijest o održavanju radionice naći ćete na stranici https://www.gskos.unios.hr/.

                                                                                                                                                                                                                     

Edukacija studenata FERIT-a Osijek u Vukovaru

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije kao nositelj projekta „Slavonska STEM evolucija“  organizirala je u Hotelu Lav Vukovar, 23. i 24. studenog 2018. dvodnevnu radionicu „Edukacija studenata o prijenosu STEM kompetencija kroz programe društveno korisnog učenja koristeći robotiku i automatiku“. Radionica je bila namijenjena edukaciji studenata s Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek - studenti preddiplomskog stručnog studija (2. i 3. godina studija) i studenti diplomskog studija (2. godina studija), koji su upisali izborni kolegij Projekti za društveno korisno učenje, kako bi stekli znanja i vještine potrebne za provedbu Programa DKU (6 programa) koje će izabrati prema vlastitom interesu u dogovoru s profesorima.

Predavanja su održali stručnjaci iz Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb, gđa. Ana Tolić i gosp. Vlado Lendvaj – robotička radionica te stručnjakinja za društveno korisno učenje dr.sc. Koraljka Modić Stanke.

 

                                                                                                                                                                                                                     

Edukacija CM mentora u Domu tehnike Osijek

Edukacija DKU: od 28.-30. kolovoza 2018. u Osijeku je održana Edukacija o društvenom korisnom učenju za CM mentore iz ZTK OBŽ i centra za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD), partnerske organizacije Projekta. Ciljevi edukacije su:

 • Uvod u DKU
 • koncept i teorijska pozadina DKU u visokoškolskom obrazovanju
 • mentorski program za OCD-ove
 • 5 ključnih faza uspješnosti DKU-a
 • pripremne radnje za mentorstvo u projektima DKU (moguće individualan rad)

Predavanje je održala stručnjakinja za DKU dr.sc. Koraljka Modić Stanke.

Drugi i treći dan edukacije održana je robotička radionica koju su vodili gosp. Vlado Lendvaj i gđa. Ana Tolić, IRIM-a Zagreb, s naglascima na:

 • Opis aktivnosti CM lige
 • Instalacija mBlock aplikacije za programiranje
 • Programiranje rada robota: kretanje robota
 • Upoznavanje s radom tehnologije i opreme koja se koristi tijekom CM lige
 • Programiranje rada robota: ultrazvučni senzor

                                                                                                                                                                                                                      

Edukacija profesora FERIT-a Osijek

Edukacija DKU: od 7.-9. lipnja 2018. u Osijeku je održana Edukacija o društvenom korisnom učenju za profesore FERIT-a Osijek, partnerske organizacije Projekta. Ciljevi edukacije su:

 • Definirati DKU
 • Prepoznati ključne elemente DKU
 • Usporediti DKU i druge oblike studentskih aktivnosti (volontiranje, praksa)
 • Procijeniti razloge različitih aktera za/protiv DKU
 • Objasniti odrednice interesa studenata u RH za DKU
 • Modeli DKU
 • Mogućnost uvođenja DKU na fakultetima i implementacija u kurikulum
 • Prepoznati društvene partnere

Predavanje je održala stručnjakinja za DKU dr.sc. Koraljka Modić Stanke.

Zadnji dan edukacije održana je robotička radionica koju je vodio gosp. Vlado Lendvaj, IRIM-a Zagreb, s naglascima na:

 • STEM u ranom projektnom učenju
 • Korištenje STEM natjecanja u edukaciji
 • Timski rad u robotici