II. kolo Modelarske lige

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

Dana 12. svibnja 2022. godine u Osnovnoj školi Miroslava Krleže iz Čepina, održano je II. kolo Modelarske lige – županijska razina. Pravo nastupa ostvarile su 44 najbolje plasirane ekipe koje su zauzele prvo i drugo mjesto na klupskoj/školskoj razini, a sudjelovalo je 42 ekipe.  

 „Modelarska liga“ izrasla je u najmasovnije natjecanje učenika osnovnih škola u području modelarstva/maketarstva. U I. kolu natjecanja u 22 osnovne škole i Centara tehničkih kulture sudjelovalo je više od 300 učenika na području Osječko-baranjske županije.

Prije samog natjecanje sve su prisutne pozdravili Voditelj Centra tehničke kulture tehničke kulture Osječko-baranjske županije Hrvoje Kereta, ravnateljica Osnovne škole Miroslava Krleže gospođa Branka Mack Savanović, predstavnik Općine Čepin gospodin Željko Mamić i predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka gospodin Antun Šikić.

U ocjenjivačkom povjerenstvu bili su profesorica, a ujedno i autorica ovogodišnjeg radnog zadataka Željka Krizmanić, profesorica Zrinka Josipović, predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Požega Đuka Pelcl te profesor Ivan Drokan.

Tehnička tvorevina koju su natjecatelji imali za zadatak bio je model ormara izrađen od šperploče debljine 3mm. Natjecatelji su zadatak izrađivali u vremenu od 180 minuta uz povremene konzultacije u pauzama s mentorima.

Rezultati natjecanja su sljedeći:

  1. mjesto osvojila je ekipa iz Centra tehničke kulture Osijek koju čine Petar Hodanji i Lea Osmakčić i njihova mentorica  Jasmina Alilović, prof.
  2. mjesto osvojila je ekipa iz Osnovne škole Zmajevac koju čine Joszef Kolar i Imre Secenyi i njihov mentor Danijel Akerman, prof., te
  3. mjesto osvojila je ekipa iz Osnovne škole Zmajevac koju čine Silvija Gorjanac i Denis Lovaković i njihov mentor Danijel Akerman, prof.

Najuspješnijim ekipama uručene su medalje te iste očekuju poziv na državnu razinu natjecanja, tj. III. Kolo Modelarske lige koje će se održati u razdoblju od 27. do 29. svibnja 2022. godine u Stubičkim toplicama.

Organizatori natjecanja zahvaljuju se svim natjecateljima, gostima, mentorima, domaćinu natjecanja i svim djelatnicima koji su bili uključeni u provedbu istog te svim ostalima koji su na bilo koji način pomogli u provedbi projekta Modelarske lige u Osječko-baranjskoj županiji.