Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu, 2019.

Projekt „MALA ŠKOLA TEHNIČKIH AKTIVNOSTI U ČEPINU, 2019.“ se bavi rješavanjem problema  potreba učenika osnovnih škola s područja Općine Čepina s izraženom željom da se u svoje slobodno vrijeme bave tehnički aktivnostima. Projektom će se omogućiti sudjelovanje više od 350 učenika u izvannastavnim tehničkim aktivnostima iz različitih područja tehnike, savladavanje novih tehnologija i izražavanje kroz inventivni rad.  Aktivnosti projekta su usmjerene ka stjecanju novih praktičnih znanja  i vještina te podizanju razine kompetencija kod učenika.  Ciljane skupine projekta su: učenici  osnovnih  škole s područja općine Čepin, mentori koji se bave hobistički tehnikom,  nastavnici tehničke kulture i zainteresirani posjetitelji aktivnosti (djeca vrtićke dobi, srednjoškolci i  roditelji). Provedbom projektnih aktivnosti , zadovoljavaju se uočene potrebe učenika osnovnih škola s područja općine Čepin i stvaraju preduvjeti za pokretanje Centra tehničke kulture Čepin (samostalne udruge).

Provedena završnica projekta u Osnovnoj školi Miroslava Krleže iz Čepina

Dana 24. listopada 2019. godine sa početkom u 12:00h u prostorijama Osnovne škole Miroslava Krleže provedena je završnica projekta na kojoj su sudjelovali učenici i učenice iz obje škole Miroslava Krleže i Vladimira Nazora. Provedeno je osam radionica tehničke kulture, a to su: Stop – Trik Animacija, Automatika – Arduino, Robotika, Modelarstvo, Fotografija, Lemljenje Bedževa, Elektronika i Dronovi. Sve radionice su bile u trajanju od tri školska sata.

Prije samog početka provedbe radionice, predstavnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije Ivo Grgić, prof. pozdravio je sve prisutne sa par prigodnih rečenice. Nakon uvodnih riječi, predstavnica lokalne samouprave Općine Čepin gospođa Matea Kalajzić uručila je ostatak opreme (3D pisač Prusa MK3s i dron JJHRC) gospođi Branki Mack Savanović, ravnateljici Osnovne škole Miroslava Krleže i gospodinu Zlatku Popići, učitelju tehničke kulture Osnovne škole Vladimira Nazora.

Odaziv učenika na navedenim radionicama bio je velik. Prijavilo se 100 učenika, a sudjelovalo je 80. Učenici su stekli nova znanja i vještine u području spajanju strujnih krugova, programiranju pokreta robota, izrađivali su razne tehničke tvorevine od šper ploča, modelirali i printali svoje 3D uzorke, naučili osnove fotografije, dronova i stop – trik animacije.Ovim putem želimo se zahvaliti Općini Čepin i Osječko-baranjskoj županiji na financiranju projekta, Osnovnoj školi Miroslava Krleže što su omogućili prostor za provedbu završnice projekta i što su uz Osnovnu školu Vladimira Nazora animirali učenike za provedbu istih.

 

19. Čepinski Suncokreti

Tradicionalno 19. puta održani su Čepinski suncokreti na prostoru Osnovne škole Vladimira Nazora iz Čepina. Manifestacija je trajala tri dana od 27. do 29. rujna 2019. godine.

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije (Zajednica) na prostoru Općine Čepin provodi projekt pod nazivom „ Mala škola tehničke aktivnosti u Čepinu, 2019.“.

Ovogodišnju manifestaciju Čepinskih suncokreta dana 27. rujna 2019. godine (petak) od 17:00h obilježili smo provedbom dviju radionica u sklopu projekta. Radionice su bile Modelarstvo i Lemljenje Bedževa. Na radionici modelarstva djeca su izrađivali vlastite privjeske na kojima je bio grb Općine Čepin, dok se na radionici Lemljenje bedževa izrađivao svijetleći bedž. Odaziv učenika bio je iznimno velik.

Voditelji radionica bili su gospoda Leon Zakanji, prof. i Tomislav Kudeljnjak, mag.prim.educ.

Uspješno provedene radionice u sklopu projekta „Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu, 2019.“ u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Čepinu

Dana 06. i 07. lipnja 2019. godine u prostorijama Osnovne škole Vladimira Nazora provedene su sljedeće radionice tehničke kulture: Stop – Trik Animacija, Automatika – Arduino, Robotika, Modelarstvo, Fotografija, 3D modeliranje i printanje, Elektronika i Dronovi. Sve radionice su bile u trajanju od četiri školska sata.

Odaziv učenika na navedenim radionica bio je velik, a sudjelovalo ih je više od 50. Učenici su stekli nova znanja i vještine u području spajanju strujnih krugova, programiranju pokreta robota, izrađivali su razne tehničke tvorevine od šper ploča, modelirali i printali svoje 3D uzorke, naučili osnove fotografije, dronova i stop – trik animacije.

Ovim putem želimo se zahvaliti Općini Čepin i Osječko-baranjskoj županiji na financiranju projekta te Osnovnoj školi Vladimira Nazora što su omogućili prostor i animirali učenike za provedbu radionica.

 

Uspješno provedene radionice u sklopu projekta „Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu, 2019.“ u Osnovnoj školi Miroslava Krleže u Čepinu

Dana 30. i 31. svibnja 2019. godine u prostorijama Osnovne škole Miroslava Krleže provedene su sljedeće radionice tehničke kulture: Stop – Trik Animacija, Automatika – Arduino, Robotika, Modelarstvo, Fotografija, 3D modeliranje i printanje, Elektronika i Dronovi. Sve radionice su bile u trajanju od četiri školska sata.

Odaziv učenika na navedenim radionica bio je velik, a sudjelovalo ih je više od 80. Učenici su stekli nova znanja i vještine u području spajanju strujnih krugova, programiranju pokreta robota, izrađivali su razne tehničke tvorevine od šper ploča, modelirali i printali svoje 3D uzorke, naučili osnove fotografije, dronova i stop – trik animacije.

Ovim putem želimo se zahvaliti Općini Čepin i Osječko-baranjskoj županiji na financiranju projekta te Osnovnoj školi Miroslava Krleže što su omogućili prostor i animirali učenike za provedbu radionica.

 

I. kolo Modelarske lige za učenike iz Općine Čepin u Osnovnoj školi Miroslava Krleže

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

U sklopu projekta pod nazivom „Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu, 2019.“ dana 30. travnja 2019. godine u Osnovnoj školi Miroslava Krleže iz Čepina provedeno je I. kolo Modelarske lige s početkom od 11:00h na kojem je sudjelovalo 27 ekipa, tj. 54 učenika, od kojih je 14 ekipa bilo iz Osnovne škole Miroslava Krleže, a 13 ekipa iz Osnovne škole Vladimira Nazora.

Natjecanje je bilo u trajanju od tri školska sata i pauzom od 15 minuta između drugog i trećeg sata. Učenici su imali za zadatak izraditi kolica koristeći odgovarajući stroj za rezanje i potrebne potrošne materijale.

Nakon provedenog natjecanja voditelj gospodin Leon Zakanji, prof. ocijenio je izrađene radove i proglasio 2 najbolja rada.

Ovim putem želimo čestitati natjecateljima na osvojenim rezultatima, zahvaliti Osnovnoj školi Miroslava Krleže iz Čepina što su omogućili prostor za provedbu te im poželjeti sreću u daljnjem radu.