3. LABUS Sajam

Treću godinu za redom u unutarnjim i vanjskim prostorijama zgrade Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) u Kampusu provodi se znanstveni LABUS sajam. Ovogodišnji sajam se održao u terminu od 17. do 18. rujna 2019. godine od 10:00h do 18:00h. Cilj sajma je popularizirati znanost i tehničko obrazovanje, a namijenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola i njihovim nastavnicima, ali i djeci vrtićkog uzrasta te svim ostalim zainteresiranim građanima.

Na sajmu je provedeno preko trideset aktivnosti/radionica, prezentacija praktičkih studenskih radova i prezentacija programskih partnera.

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije (Zajednica) već treću godinu za redom sudjeluje u provedbi sajma provodeći radionice tehničke prirode. Ove godine Zajednica je provela pet radionica: Modelarstvo - izrada drvenih predmeta, Izrada elektroničke značke, 3D printanje i modeliranje, Vježbe izrade elektroničkih i elektrotehničkih sklopova i Izrada drvenih modela.

Izuzetno velik interes učenika, studenata pa i profesora je bio za sve radionice. Na modelarstvu polaznici su izrađivali razne tehničke tvorevine među kojima je bila tvorevina maskote projekta „Slavonske STEM evolucije“ „STEevo-a“. Polaznici radionice Izrada elektroničke značke izrađivali su svijetleću tvorevinu maskote „STEevo-a“, dok su polaznici radionice 3D printanja i modeliranja dizajnirali i ispisivali na 3D pisaču istu maskotu. Na radionici Vježbe izrade elektroničkih i elektrotehničkih sklopova polaznici su rješavali razne zadatke iz elektronike i elektrotehnike, a na radionici Izrade drvenih modela polaznici su mogli sastaviti vlastiti uzorak kućice, aviona i kutijice za olovke izrađene od šperploče. Dobne granice na radionicama nije postojala, sudjelovala su djeca vrtićkog uzrasta do učenika, studenata pa čak i profesora. Ovo je samo pokazatelj kako je zainteresiranost prema radionicama tehničke kulture u porastu.

Ovim putem želimo se zahvaliti FERIT-u Osijek na pozivu za sudjelovanjem u provedbi LABUS sajma te svim zainteresiranim posjetiteljima koji su prošli kroz sve radionice u sklopu Sajma.