Uspješno završen projekt "Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu" uručenjem dva 3D printera osnovnim školama

Jučer je u vijećnici Općine Čepinupriličena je primopredaja dvaju 3D printera, koje su ravnateljima osnovnih škola uručili Općinski načelnik Dražen Tonkovaci tajnik Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, prof.Ivo Grgić.

3D printer za Osnovnu školu Miroslav Krleža u Čepinu preuzela je ravnateljica Branka Mack Savanovićprof., a za Osnovnu školu Vladimir Nazor iz Čepina, ravnatelj Ilija Pavić prof.. Na početku sastanka Tajnik ZTK OBŽ gospodin Ivo Grgić pozdravio je sve prisutne i zahvalio se ispred predsjednika Zajednice g. Marina Kordića, tima za provedbu aktivnosti na čelu s gospodinom Antom Marasomi u svoje osobno ime.

U projektu „Mala škola tehničkih aktivnosti u Čepinu, 2018.“, sudjelovali su učenici i učitelji tehničke kulture iz Osnovnih škola Miroslav Krleža i Vladimir Nazor Čepin. Ukupna vrijednost ovog projekta iznosila je 34.000,00 kn, od čega je Općina Čepin sufinancirala projekt s iznosom od 27.000,00 kn, Osječko-baranjska županija s iznosom od 3.000,00 kn, te Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije s iznosom od 4.000,00 kn.

U realizaciji ovog projekta ostvarena su tri specifična cilja: prvi cilj - razvitak i promicanjetehničke kulture među djecom i mladima u općini Čepin, drugi cilj- poticanje učenikas područja Općine Čepin za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti i timskog rada i treći cilj - opremanje i jačanje razvojnih kapaciteta u osnovnim školama s područja općine Čepin. Svi navedeni ciljevi usmjereni su prema stvaranju uvjeta za pokretanje Centra tehničke kulture u Čepinu.

U sklopu provedbe projekta održano je25 izvannastavnih radionicau kojima je sudjelovalo je više od 350 učenika osnovnih školas područja Opčine Čepin, te je izrađeno preko 100 tehničkih radova koje su učenici ostavili u školi ili ponijeli kući.

Predstavnici Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, zahvalili su Općini Čepin što je prepoznala važnost ovog projekta, te ravnateljima osnovnih škola, naglasivši kako je ovo jedan školski primjer suradnje jedinice lokalne samouprave, škola i organizacije civilnog društva. Ovom prigodom naglašena je važnost ovakvih projekata koji razvijaju motoričke sposobnosti kod djece svih uzrasta. Voditelj CTK OBŽ gospodin Ante Maras primijetio je kako djeca s oduševljenjem prihvaćaju ovakve ideje.

Osim 3D pisača škole su kroz projekt opremljene i strojevima za modelarstvo, Croduino setovima, lemilicama i dronovima.

Načelnik općine gospodin Dražen Tonkovac zahvalio je Zajednici tehničke kulture Osječko-baranjske županije na organizacijskoj i logističkoj potpori a ravnateljima škola i djelatnicima na motivaciji i uključenju učenika. Istaknuta je spremnost Općine Čepin da u narednoj godini podrži projekte u području tehničke kulture koji će biti usmjereni prema djeci za vrijeme zimskih, proljetnih i ljetnih praznika s naglašenom profesionalnom orijentacijom prema praktičnim zanimanjima.Info:http://www.osijek031.com/osijek.php?topic_id=74832#ixzz5VVKabvyR