Uspješno završen 1. Tehnicoolum - sajam tehničke kulture

Organizacija 1. Tehnicooluma – sajma tehničke kulture, predstavlja krunu prošlogodišnje uspješne suradnje Osječkog sajma d.o.o. i Zajednice tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije, a sve sa ciljem popularizacije tehničke kulture.

Sajamska priredba održana je na sajamskom prostoru Pampas, u Osijeku, Š. Petefija 204/a, od 07. do 08. prosinca 2018. u vremenu od 10 do 18 sati. Zatvoreni paviljonski prostor od 1200 m² i 300-tinjak m² otvorenog izložbenog prostora bilo je mjesto održavanja sajamskih izložbi, kreativnih i edukativnih radionica (30-tak radionica na temu: robotika, modelarstvo, maketarstvo, informatika, elektronički i digitalni sklopovi, promet, fotografija, izrada predmeta od metala, plastike, papira, slame, 3D printanje, dronovi, izrada nakita i sl.).

O direktnoj vezi tehnike, tehničkih znanja i vještina s izborom budućeg zanimanja u obrtničkoj djelatnosti svjedočili su majstori – obrtnici, u organizaciji Udruženja obrtnika Osijek. U komunikaciji s posjetiteljima prezentirali su svoje djelatnosti u direktnoj vezi s tehničkim obrazovanjem.

Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije na sajmu je organizirala radionice poput "Izrada svjetlećih bedževa" kroz koju je prošlo 184 polaznika, "3D printanje i modeliranje" kroz koju je prošlo 150 polaznika, "Modelarstvo" kroz koju je prošlo 473 polaznika, "mBot" kroz koju je prošlo 250 polaznika. 
Sveukupno više od 1000 polaznika djece vrtićke dobi, učenika osnovnih i srednjih škola je sudjelovalo u radionicama.

Kao gosti Zajednice tehničke kulture Osječko-baranjske županije na sajmu sudjelovali su : Udruga inovatora baranje s radionicom "Elektronika za mlade", Osnovna škola Matija Gubec s radionicom "Izrada predmeta u tehnici slame", FERIT Osijek sa demonstracijom "Samosvirajući vibrafon" i "Sat s riječima", "Gorive ćelije i energetski pretvarači u sustavu pogona električnih automobila", "Emotivni Android", "Samostojeći mobilni robot s dva kotača", Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće s radionicom "Izrada svjetlećih bedževa", Zajednica tehničke kulture Našice s radionicom "Izrada svjetlećih bedževa", "3D printanje i modeliranje", GRAFOS sa predavanjima za učenike osnovne škole na temu "Centrifugiranje modela građevinskih konstrukcija" predavači gospodin doc.dr.sc. Ivan Kraus i gospodin izv.prof.dr.sc. Damir Varevac.

Organizator manifestacije je Osječki sajam d.o.o., dok su Zajednica tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednica tehničke kulture Osječko-baranjske županije suorganizatori. Pokrovitelji sajamske manifestacije su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, Grad Osijek te Osječko-baranjska županija, uz Općinu Čepin, Autoškolu Sunce i Karolina d.o.o. kao sponzore.