Sajam tehničke kulture "Tehnicoolum"

Uspješno je proveden drugi po redu Sajam tehničke kulture „Tehnicoolum“  koji se odvijao 29. i 30. studenog 2019. godine na sajamskom prostoru Pampas, Osijek u trajanju od 10:00 do 18:00h.

Organizator sajma bio je Osječki sajam d.o.o u suradnji sa Zajednicom tehničke kulture Grada Osijeka i Zajednicom tehničke kulture Osječko-baranjske županije (Zajednica).

Na sajmu su se predstavile znanstvene ustanove, škole, fakulteti te razne udruge koje djeluju u području tehničke kulture. Zajednica Grada Osijeka provela je sljedeće radionice: Robotika, Dronovi, Konstruktorstvo, Izrada ukrasa, Oslikavanje bočica, 3D olovke, Maketarstvo, Izrada Nakita, Quiling, Elektronika, Elektronika, Micro:bit, Zrakoplovno modelarstvo, Fotografija, Izrada rakete, Sastavljanje LEGO modela, Flip strip animacija, Izrada Drvenih predmeta te Graviranje.

Zajednica se na sajmu predstavila provođenjem radionica kao što su Modelarstvo, 3D modeliranje i printanje, Svjetleći Bedževi, mBot Robotika, Izrada Lampiona, Arduino, Ranger bot te NogoBot. Kroz radionice u oba dana provedbe sajma je prošlo preko 800 polaznika od vrtićke dobi, učeničke, studenske pa sve do umirovljenika. Kao gosti Zajednice na sajmu su također svoje radionice predstavili Zajednica tehničke kulture Valpovo-Belišće i Zajednica tehničke kulture Grada Našica, Fakultet Elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijeka sa svojom prezentacijom „Robotska manipulacija temeljena na robotskom vidu“  i „Igra Mikrokontrolora“, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijeka sa predavanjem „Centrifugiranje modela građevinskih konstrukcija“, Osnovna škola Matija Gubec iz Donjeg Tavankuta, Srbija sa Slamarskom radionicom te Elektronički i računalni klub iz Ivanić Grada sa prezentacijom rada muzikalne Tesline zavojnice.

Pokrovitelji sajma bili su Osječko-baranjska županija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Grada Osijek. Sponzori su bili Općina Čepin, Obrtnička komora Osječko-baranjske županije i Karolina d.o.o.